حرفه خیاطی یکی از جذاب ترین رشته های هنری است که رابطه نزدیکی هم با طراحی لباس دارد. اما نکته مهم این است که قبل از وارد شدن به هر حرفه ای باید به خوبی با اصطلاحات رایج در آن زمینه آشنا شویم. دانستن واژگان مرتبط با هنر خیاطی از آن جهت که با الگو های دقیق سر و کار دارد، لازم است. در این مقاله می خواهیم با رایج ترین اصطلاحات خیاطی آشنا شویم. پس همراه آموزشگاه هنر مادر باشید تا کاربردی ترین لغات تخصصی در زمینه خیاطی را بشناسیم.

کاربرد اصطلاحات رایج در خیاطی چیست؟

با توجه به اینکه در هر حوزه و زمینه ای اصطلاحات و لغات خاصی استفاده می شود، در زمینه آموزش خیاطی هم به یک مرجع کامل و تخصصی نیاز دارید تا بتوانید به آن مراجعه کنید. دانستن این موارد به شما این امکان را می دهد تا علاوه بر شناخت کامل این حوزه، بتوانید به صورت کاملا حرفه ای و تخصصی به فعالیت در این زمینه بپردازید. شناختن اصطلاحات خیاطی و مد امکان خواندن مقالات زبان اصلی را برای شما فراهم می کند که در نتیجه آن می توانید با جدید ترین متد های روز دنیا آشنا شوید. این موارد دقیقا همان نکات ریز و فوت های کوزه گری هستند که به شما کمک می کنند تا یتوانید در کسب و کار خود یک پله جلوتر از افراد دیگر باشید.

مهم ترنی اصطلاحات خیاطی به فارسی

برای خودتان دیکشنری تخصصی خیاطی بسازید

هر فردی که صرفا به دنیای خیاطی و دوخت لباس علاقه داشته باشد باید مهم ترین اصطلاحات این حوزه را بشناسد تا بتواند به صورت کاملا کاربردی از آن استفاده کند. با توجه به اینکه صنعت مد و پوشاک به سرعت در حال پیشرفت است و هر روز شاهد کلمات و اصطلاحات جدیدتری در زمینه خیاطی و پوشاک هستیم بهتر است تا حد ممکن با مهم ترین واژگان این حوزه آشنا شویم. در ادامه لیستی از کاربردی ترین عبارات در خیاطی را بررسی می کنیم.

پاترون: همان الگو است.

پاترون تیپ: الگویی است که مدل مورد نظر را روی آن پیاده سازی شده، سپس روی متقال به عنوان نمونه دوخته می شود و در نهایت به پارچه اصلی منتقل می شود.

وتاژ : خمیدگی یا برآمدگی در کارور پشت را می گویند.

سردوزی: دوخت نهایی لبه لباس یا پارچه برای تمیزکاری.

درز فرانسوی: یک بار از روی پارچه دوخته و بار دیگر از پشت درز گرفته می شود که بیشتر برای پارچه های ظریف مثل ژورژت کاربرد دارد.

ساسون: خطوطی که با دوخت روی لباس ایجاد می شوند، تا لباس زیباتر روی تن افراد بنشیند.

پایه یقه: خطی است که یقه را به آن وصل می کنیم.

سجاف: سجاف دوزی یکی از انواع دوخت هایی است که معمولا برای استحکام بیشتر پارچه در محل بریدگی قابل تماس دوخته می شود و انواع مختلفی دارد.

اسموک: به دوخت لانه زنبوری می گویند.

تعریف اصطلاحات خیاطی به فرانسوی

اصطلاحات تخصصی مربوط به برش و دوخت لباس که باید بدانید

علاوه بر مهم ترین اصطلاحات مربوط به الگو و خیاطی یک سری لغات هم در بخش برش و دوخت لباس هستند که اگر می خواهید کار در فضای حرفه ای را تجربه کنید باید آن ها را بدانید. در زیر لیستی از مهم ترین اصطلاحات مربوط به به برش و دوخت را آورده ایم که بیشترین کاربرد را در نازک دوزی زنانه دارند.

چرت: برش های ریز روی پارچه است که معمولا برای علامت گذاری یا جلوگیری از چین خوردگی درز ها در دوخت های منحنی کاربرد دارد.

شلال: کوک درشتی که به عنوان یک بست موقت برای وصل کردن برش های لباس به یکدیگر استفاده می شود.

مولاژ: استفاده از مانکنی است که دوخت لباس به جای بدن فرد بر روی آن انجام می شود.

فولد: دولای باز پارچه که الگوی پشت لباس را در این قسمت می گذارند.

پنس وتاژ: پنسی است که در قسمت پشت بالاتنه برای برآمدگی کول ایجاد می شود.

شناخت انواع پارچه و اصطلاحات مربوط به آن

یکی از مهم ترین مباحث در خیاطی و آموزش طراحی لباس شناخت انواع پارچه هاست. معمولا شناخت پارچه ها مانند گل ها است؛ نام آن ها را نمی دانیم و فقط از روی ظاهرشان می شناسیم.

فراموش نکنید که بدون شناخت ابزار و لوازم اولیه نمی توانید به یک خیاط حرفه ای تبدیل شوید. برای مثال بهتر است هنگامی که سفارش لباس شب می گیرید، نام و کاربرد بهترین پارچه ها برای لباس مجلسی را بدانید.

در ادامه لیستی از اسامی مهم ترین پارچه ها را می بینیم.

مهم ترین اصطلاحات رایج در خیاطی

چیت: پارچه پنبه ‌ای و نقش داری است که معمولا با نقش گل‌ های کوچک و بزرگ مزین می شود.

چلوار: پارچه پنبه‌ ای سفید و آهار دار و بسیار پر مصرفی که از آن پیراهن و زیرجامه و ملحفه و روبالشی تهیه می ‌کردند.

ماهوت: پارچه‌ ای ضخیم تمام پشم، نرم و کمی براق است که سطح آن پرزدار است.

ململ: نوعی پارچه نخی لطیف، نازک و سفید است.

اگر شما قبل از آموختن مهارت خیاطی با موارد این چنینی در دنیای خیاطی آشنا شوید به راحتی می توانید دوره های آموزشی را با موفقیت هر چه تمام پشت سر بگذارید. برای شروع دوره های آموزش خیاطی و طراحی لباس هم می توانید مشاوره های لازم را آموزشگاه خیاطی هنر مادر بگیرید و سپس در دوره های تخصصی مورد نظر خود شرکت کنید.